Flipping the classroom
Flipping the classroom (ook wel ‘inverting’ a classroom genoemd) is een benadering van lesgeven waarbij de pedagogie centraal staat.
Hierbij wordt cursusmateriaal buiten de les geïntroduceerd en de tijd in de les opnieuw wordt gebruikt voor onderzoek, toepassing en beoordeling in om beter aan de behoeften van individuele leerlingen te voldoen.
Cursusmateriaal kan bestaan uit lezingen, vooraf opgenomen videocolleges of onderzoeksopdrachten.
Activiteiten in de klas kunnen bestaan uit het helpen van leerlingen bij het individueel en in groepen doorwerken van cursusmateriaal, naast andere actieve leerstrategieën voor leerlingen om te oefenen met het toepassen van kennis die voorafgaand aan de les is opgedaan.
Er zijn talloze manieren om je klas om te draaien.
Je flip starten
Het belangrijkste doel van het omdraaien van een klas ( Flipping the classroom ) is om meer betrokken leerervaringen voor leerlingen te cultiveren wanneer de leerkracht aanwezig is om hen te coachen en te begeleiden.
De nadruk ligt op denkvaardigheden van hogere orde en toepassing op complexe problemen.
stap 1: Bepaal waar het flipped classroom – model het meest logisch is voor je cursus
De volgende vragen kunnen je helpen een goede plek te vinden om te beginnen, of je je cursus nu hebt ontworpen rond leerresultaten of per eenheid:
In welke klassikale sessies heb je momenteel een klassikale activiteit waar je tijdens de les zelden tijd voor hebt en waarbij de leerlingen hun kennis en vaardigheden moeten toepassen?
Welke concepten of onderwerpen hebben leerlingen het meest moeite om te begrijpen, op basis van examenscores en/of opdrachtcijfers?
Op welke onderwerpen zouden leerlingen baat hebben bij de mogelijkheid om concepten toe te passen onder jouw deskundige begeleiding in de klas?
Stap 2: Besteed lestijd aan het betrekken van studenten bij toepassingsactiviteiten met feedback
De kern van het probleem is om voor uw klas uit te zoeken hoe de lestijd kan worden hergebruikt op een manier die leerlingen een passend niveau van uitdaging biedt, terwijl u gebruikmaakt van uw expertise als coach of gids.
Er zijn veel mogelijkheden om een klas kennis te laten maken met samenwerkende leerervaringen.
Uiteindelijk komt het neer op het vinden van een aanpak die het beste werkt voor uw leerlingen en uw cursusinhoud.
Stap 3: verduidelijk de verbanden tussen leren binnen en buiten de klas
Het doel van Flipping the classroom is om het toepassingsgerichte ‘huiswerk’ naar de klas te verplaatsen en het ‘college’ naar voor de les te verplaatsen. Hier zijn een paar vragen om u op weg te helpen in dit proces:
- Wat wil ik dat mijn leerlingen weten en kunnen als resultaat van het voltooien van deze reeks van de cursus? Hoe past het in het grotere geheel van de unit en de cursus?
- Welk deel van de huidige “huiswerkopdracht” zou binnen de klas kunnen worden verplaatst om leerlingen te helpen oefenen met het toepassen van de inhoud?
- Welke leeractiviteit in de klas wordt overhaast omdat er momenteel niet genoeg tijd is om het goed te doen?
- Welke oefening hebben leerlingen in de klas nodig om ze voor te bereiden op de grotere opdracht die na de les zal worden voltooid? Zullen leerlingen het verband leggen tussen wat er in de klas gebeurt en de opdracht waar ze na de les aan werken?
- Welke inhoud moeten leerlingen vóór de les kennen om met succes deel te nemen aan de leeractiviteit tijdens de les?
Het gedeelte na de les kan bestaan uit een breed scala aan activiteiten, waaronder het voltooien van het werk dat in de les is begonnen of dieper lezen over het onderwerp of samenwerken aan een grotere opdracht die meerdere lesuren beslaat of zelf oefenen.
Houd er rekening mee dat het gedeelte na de les van de laatste les op hetzelfde moment plaatsvindt als het gedeelte vóór de les van de volgende les, dus het is belangrijk om leerlingen te helpen de werkdruk te beheersen.
Stap 4: Pas uw materialen aan zodat studenten de cursusinhoud kunnen verwerven ter voorbereiding van de les
De dynamische en actieve omgeving die wordt gecreëerd binnen de flipped classroom, betekent dat het essentieel is dat leerlingen voorbereid naar de les komen.
Als je eenmaal een duidelijk idee hebt van hoe leerlingen worden gevraagd hun kennis en vaardigheden toe te passen tijdens de les, begin dan van tevoren te bedenken wat leerlingen moeten lezen of bekijken.
Hoewel online video-inhoud wordt geassocieerd met het model van flipping the classroom, kan men een klas omdraaien door traditionele materialen opnieuw te gebruiken. Enkele veel voorkomende manieren waarop leerlingen zich voorbereiden op de les zijn:
- Leesmateriaal (bijv. hoofdstukken uit leerboeken of relevante artikelen)
- Online video- en audiocontent (bijv. podcasts, video’s, online microlezingen, simulaties of demonstraties)
Houd het in het begin eenvoudig door te vertrouwen op uw huidige bronnen of bestaande online inhoud te gebruiken in plaats van uw eigen inhoud te maken.
Als u tijd heeft, kunt u onderzoeken welke inhoud er momenteel online bestaat en die u kan helpen uw bronnen aan te vullen.
Welke weg u ook kiest, zorg ervoor dat u:
Houd leerlingen verantwoordelijk voor het voltooien van de pre-class opdracht, en
Bied leerlingen een manier om vragen te stellen over de inhoud die ze buiten de les leren.
Stap 5: Breid het leren uit tot buiten de klas door individueel en gezamenlijk te oefenen
Hoe zullen de inhoud en vaardigheden die voor en tijdens deze les zijn geleerd, de leerlingen voorbereiden op het uitbreiden van hun leerproces na de les?
bijvoorbeeld het afmaken van de problemenreeks, beginnen met werken aan een project of een deel van een opdracht, voortbouwen op wat in de les is begonnen om dieper in te gaan op het onderwerp, alleen oefenen of samenwerken met leeftijdsgenoten, enz.
Leerlingen doen ervaring op met het toepassen van cursusinhoud tijdens de les, maar ze hebben mogelijk ook extra oefening nodig na de les.
Het uitbreiden van wat er binnen de klas gebeurt naar buiten de klas is een cruciale stap voor leerlingen om meesterschap te verwerven en het leerresultaat te behalen.
Enkele ideeën om het begrip van leerlingen te verdiepen zijn:
- Gebruik discussiefora of academische sociale media om ideeën uit te werken die in de klas zijn ontwikkeld.
- Presenteer aanvullende problemen zodat studenten zelf verder kunnen oefenen buiten de les om.
Online toetssystemen kunnen worden gebruikt om leerlingen direct feedback te geven. - Maak opdrachten waarbij leerlingen de vaardigheden en kennis die in de les zijn ontwikkeld, moeten toepassen op een nieuwe manier of op een nieuwe situatie die niet in de les wordt behandeld.
- Moedig leerlingen aan om informele leergroepen te creëren.