Flexibel onderwijs
Zoals de naam al aangeeft, draait flexibel onderwijs om gemak en effectiviteit. Het is een systeem waarin leren in wezen leerlinggericht is met betrekking tot het wanneer, waar en hoe van leren.
Leerlingen genieten van de luxe om het tijdstip van hun lessen te kiezen, of ze het onderwijs op school of thuis willen voortzetten, en in welke stijl ze hun onderwijs willen laten verlopen.
Dit systeem is ook ontworpen om leerlingen onbeperkte toegang te bieden tot de materialen, training en ondersteuning die nodig zijn voor een algeheel succesvolle leerervaring.
De inrichting en flexibiliteit van de leeromgeving is meestal van veel factoren afhankelijk.
Bijvoorbeeld:
- de filosofie van de leraar;
- bekwaamheid van de leraar en leerlingen (inclusief vaardigheden en vertrouwen);
- organisatorische prioriteiten;
- trends in het onderwijs;
- toegankelijke technologieën;
Ook kunnen de leervoorkeuren van leerlingen een sterke invloed hebben op de inrichting van een flexibele of gemengde leeromgeving.
Voorbeelden van flexibel leren
Tegenwoordig werken veel organisaties nieuwe manieren uit om flexibiliteit in hun leerprogramma’s aan te bieden.
Bijvoorbeeld een combinatie van contact op afstand en face-to-face contact (gemengd), flexibele start- en einddata, de volledige beoordeling van iemands vaardigheden en begrip voorafgaand aan het starten van een cursus.
En kleinere cursussen om uit te kiezen en te mixen, geïndividualiseerde of onderhandelde beoordeling , en open toegang voor bredere participatie.
Waarom is flexibel onderwijs slimmer dan traditioneel onderwijs?
- In het traditionele onderwijs merken veel leerlingen dat de lessen waaraan ze deelnemen nogal traag voor hen kunnen zijn.
Flexibel onderwijs lost dit op door leerlingen toe te staan hun studie te versnellen of te vertragen naargelang hun capaciteit.
Een middelbare scholier kan er bijvoorbeeld voor kiezen om zijn biologiecursus in één jaar te volgen in plaats van twee, zodat er meer tijd overblijft voor andere vakken. - Evenzo kunnen leerlingen die zijn uitgevallen vanwege de enorme schooldruk, terugkeren naar school door meer ontspannen en langere leerperiodes in te stellen onder een dynamisch e-learningsysteem.
- Flexibel onderwijs doorbreekt de tijdsbarrière tussen leerlingen en de weg naar kennis. Leerlingen kunnen ervoor kiezen om hun lessen te volgen op het tijdstip van hun voorkeur.