dinsdag, september 17, 2024
Pedagogiek

Pedagogiek


Pedagogiek, meestal begrepen als de benadering van lesgeven, is de theorie en praktijk van leren.
En hoe dit proces de sociale, politieke en psychologische ontwikkeling van leerlingen beïnvloedt en daardoor wordt beïnvloed.
Het wordt beschouwd als een academische discipline. Het is de studie van hoe kennis en vaardigheden worden bijgebracht in een onderwijscontext. En houdt rekening met de interacties die plaatsvinden tijdens het leren.
Zowel de theorie als de praktijk van pedagogiek lopen sterk uiteen omdat ze verschillende sociale, politieke en culturele contexten weerspiegelen.

Pedagogiek wordt vaak beschreven als de daad van lesgeven.
De pedagogiek van leraren geeft vorm aan hun acties, oordelen en onderwijsstrategieën door rekening te houden met leertheorieën, begrip van studenten en hun behoeften, en de achtergronden en interesses van individuele studenten.
De doelstellingen kunnen variëren van het bevorderen van vrij onderwijs tot de engere specifieke kenmerken van beroepsonderwijs (het bijbrengen en verwerven van specifieke vaardigheden).
Bij de conventionele westerse pedagogie wordt de leraar gezien als kennishouder en de leerling als de ontvanger van kennis.

Pedagogische benaderingen

Kritische pedagogiek

Kritische pedagogiek is zowel een pedagogische benadering als een bredere maatschappelijke beweging.
Het stelt dat onderwijspraktijken worden betwist en gevormd door de geschiedenis, dat scholen geen politiek neutrale ruimtes zijn en dat lesgeven politiek is.
Beslissingen met betrekking tot het curriculum, disciplinaire praktijken, het testen van leerlingen, de keuze van leerboeken, de taal die door de leraar wordt gebruikt, en meer, kunnen studenten empoweren of ontmoedigen.
Ook stelt het dat onderwijspraktijken sommige studenten bevoordelen boven andere en dat sommige praktijken alle studenten schaden.
En dat onderwijspraktijken vaak de voorkeur geven aan bepaalde stemmen en perspectieven, terwijl andere worden gemarginaliseerd of genegeerd.
Een ander aspect dat wordt onderzocht, is de macht die de leraar heeft over studenten en de implicaties daarvan.
De doelstellingen zijn onder meer het in staat stellen van studenten om actieve en betrokken burgers te worden. En dat die in staat zijn om actief hun eigen leven en hun gemeenschap te verbeteren.

Dialogisch leren

Dialogisch leren is leren dat plaatsvindt door middel van dialoog.
Het is typisch het resultaat van een egalitaire dialoog; met andere woorden, het gevolg van een dialoog waarin verschillende mensen argumenten geven op basis van geldigheidsclaims en niet op machtsclaims.

Studentgericht leren

Leerlinggericht leren, ook wel leerlinggericht onderwijs genoemd, omvat in grote lijnen onderwijsmethoden waarbij de focus van de instructie verschuift van de leraar naar de leerling.
In het oorspronkelijke gebruik heeft studentgericht leren tot doel de autonomie en onafhankelijkheid van de leerling te ontwikkelen door de verantwoordelijkheid voor het leertraject bij de leerling te leggen.
Studentgerichte instructie richt zich op vaardigheden en praktijken die een leven lang leren en het zelfstandig oplossen van problemen mogelijk maken.

Moderne pedagogiek

In een recent artikel in 2018, werd de gebruikelijke eerste schooldag beschreven. Leraren ontmoeten hun leerlingen met verschillende eigenschappen.
De diversiteit onder de kinderen of tieners bleek enorm.
Docenten moeten leerlingen met verschillende culturele, sociale en religieuze achtergronden onderwijzen.
Deze situatie brengt een gedifferentieerde strategie in de pedagogiek met zich mee en niet de traditionele aanpak voor leraren om doelen efficiënt te bereiken.


StudieboekenStudieboeken