woensdag, mei 8, 2024
Didactiek

Elektronische leeromgeving


Een elektronische leeromgeving of ELO is educatieve software die ontworpen is om inhoud en organisatie van leerprocessen aan te bieden en te managen.

In tegenstelling tot de ‘klassieke’ manieren van training en onderwijs, biedt een elektronische leeromgeving veel ruimte voor interactie.

Door middel van video’s, geluidsfragmenten en icoontjes en afbeeldingen kan een leerling op vele manieren geprikkeld worden.
Dit maakt het niet alleen leuker om de les te volgen, maar het gaat waarschijnlijk ook betere resultaten opleveren.
Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de informatie die naar onze hersenen wordt verstuurd visueel is.
Ook nemen onze hersenen visuele informatie sneller en beter op dan tekst.
Een elektronische leeromgeving biedt een uitgelezen mogelijkheid om visuele materialen te integreren in het lesmateriaal.

Een ELO wordt vaak synoniem gesteld aan een course management system dat het logistieke proces binnen een opleiding faciliteert.

Stimulerend en activerend

Een goede ELO werkt dus inspirerend voor je leerlingen.
Een groot voordeel voor leerkrachten is dat zij een overzichtelijk dashboard tot hun beschikking hebben waar zij alle voortgang in kunnen zien.
Zo heb je altijd een duidelijk overzicht van de lesstof die al gehaald is, waar leerlingen tegenaan lopen en wie mogelijk een steuntje in de rug nodig heeft.
In uitgebreide rapportages zijn alle gegevens te downloaden waardoor de informatie goed gewaarborgd blijft en gecommuniceerd kan worden.