woensdag, september 11, 2024
Kind

Emotionele intelligentie


Emotionele intelligentie (EI) wordt meestal gedefinieerd als het vermogen om emoties waar te nemen, te gebruiken, te begrijpen, te beheersen en te hanteren.
Mensen met een hoge emotionele intelligentie kunnen hun eigen emoties en die van anderen herkennen, emotionele informatie gebruiken om denken en gedrag te sturen, onderscheid maken tussen verschillende gevoelens en deze op de juiste manier labelen, en emoties aanpassen om zich aan te passen aan de omgeving.

Studies hebben aangetoond dat mensen met een hoge EI een betere mentale gezondheid, betere werkprestaties en leiderschapsvaardigheden hebben, hoewel er geen causale verbanden zijn aangetoond.
EI wordt meestal geassocieerd met empathie omdat het gaat om een individu dat zijn persoonlijke ervaringen verbindt met die van anderen.
Sinds de populariteit ervan in de afgelopen decennia zijn methoden voor het ontwikkelen van EI op grote schaal gezocht door individuen die effectievere leiders willen worden.

De vijf belangrijkste EI-eigenschappen zijn:

  • Zelfbewustzijn – het vermogen om iemands emoties, sterke en zwakke punten, drijfveren, waarden en doelen te kennen en hun impact op anderen te herkennen, terwijl onderbuikgevoelens worden gebruikt om beslissingen te sturen.
  • Zelfregulatie – omvat het beheersen of ombuigen van iemands verstorende emoties en impulsen en het aanpassen aan veranderende omstandigheden.
  • Sociale vaardigheden – relaties beheren om met anderen om te gaan
  • Empathie – rekening houden met de gevoelens van andere mensen, vooral bij het nemen van beslissingen
  • Motivatie – zich bewust zijn van wat hen motiveert.

Emotionele intelligentie is positief gecorreleerd met:

  • Betere sociale relaties voor kinderen – Bij kinderen en tieners correleert emotionele intelligentie positief met goede sociale interacties, relaties en is er een negatieve correlatie met afwijking van sociale normen, antisociaal gedrag gemeten zowel binnen als buiten school zoals gerapporteerd door kinderen zelf, hun eigen familie leden en hun docenten.
  • Betere sociale relaties voor volwassenen – Hoge emotionele intelligentie bij volwassenen is gecorreleerd met een beter zelfbeeld van sociale vaardigheden en meer succesvolle interpersoonlijke relaties met minder interpersoonlijke agressie en problemen.
  • Zeer emotioneel intelligente individuen worden door anderen positiever ervaren – Andere individuen ervaren mensen met een hoge EI als prettiger, sociaal vaardiger en empathischer om in de buurt te zijn.
  • Betere academische prestaties – Emotionele intelligentie is gecorreleerd met betere prestaties in academici, zoals gerapporteerd door leraren, maar over het algemeen niet met hogere cijfers zodra de factor IQ in aanmerking wordt genomen.
  • Betere sociale dynamiek op het werk en beter onderhandelingsvermogen.
  • Beter welzijn – Emotionele intelligentie is positief gecorreleerd met een hogere tevredenheid over het leven, zelfrespect en lagere niveaus van onzekerheid of depressie.
    Het is ook negatief gecorreleerd met slechte gezondheidskeuzes en gedrag.