vrijdag, oktober 11, 2024
Kind

Werkhouding van leerlingen


De werkhouding van leerlingen wordt vaak genegeerd in discussies over onderwijsprestaties.
Een van de redenen is dat de gebruikelijke definitie van houding – een ‘geaardheid’ of ‘gevoel’ – te vaag is om nuttig te zijn.

Vrijwel elke leraar kent bijvoorbeeld de leerling die onderuitgezakt op zijn stoel zit, meestal achter in de klas, een uitdrukking draagt ​​die een dokter zou kunnen diagnosticeren als acute dyspepsie, en afwisselend zuchtend en spottend giechelt terwijl de leraar of anderen spreken.

Elke leraar weet ook dat zo’n leerling een ‘slechte houding’ heeft, maar slechts weinigen kunnen de onderliggende overtuiging identificeren.
Het kan zijn: ‘Ik weet al alles wat de moeite waard is om te weten’, of ‘Het is de taak van de leraar om me geïnteresseerd te maken, en dat lukt haar niet’, of iets anders.
De enige manier om het precies te vertellen en het probleem aan te pakken, is door de leerling de houding in woorden te laten uitdrukken.

Helaas weet de leerling misschien niet eens dat hij een negatieve houding heeft. In plaats daarvan kan hij de leerstof als oninteressant beschouwen, de leraar als saai en zichzelf eerder beledigd dan beledigend.

Uit alle indicaties blijkt dat het houdingsprobleem op scholen verergert, maar het is niet nieuw.

We zijn allemaal bekend met de statistieken waaruit blijkt dat studenten uit veel andere landen, met name Aziatische, een hoger academisch niveau bereiken dan Europese leerlingen.
Voor dit verschil zijn vele redenen aan te voeren. Maar men is ervan overtuigd dat een positieve werkhouding van leerlingen tot de belangrijkste behoren.

Het is niet overdreven om te suggereren dat de inspanningen van scholen op het gebied van onderwijshervorming weinig kans van slagen zullen hebben totdat we een betere houding bij onze jongeren cultiveren, zowel thuis als in de klas.

De 8 factoren achter een werkhouding:

De houding van jongeren ten opzichte van school en hun eigen capaciteiten als leerlingen zijn onderverdeeld in een aantal verschillende factoren:

  • Gevoelens over school
  • Houding ten opzichte van leraren
  • Houding ten opzichte van aanwezigheid
  • Zelfverzekerd bij uitdagende taken
  • Zelfbeeld als leerling
  • Reageren op de eisen van het curriculum
  • Algemene arbeidsethos
  • Hoe positief ze zijn over hun specifieke capaciteiten als leerling.