zaterdag, april 20, 2024
Leerkrachten

Werkdruk in het onderwijs


Wat is de werkdruk in het onderwijs?

Werkdruk in het onderwijs is de hoeveelheid werk die een persoon moet doen.
Er is een onderscheid tussen de werkelijke hoeveelheid werk en de individuele perceptie van de werkdruk.
Werkdruk kan ook worden geclassificeerd als kwantitatief (de hoeveelheid werk die gedaan moet worden) of kwalitatief (de moeilijkheid van het werk).

De hoge werkdruk in het onderwijs is al geruime tijd een veelbesproken onderwerp.
De klassen zitten overvol en de administratieve lasten zijn nauwelijks te overzien.
De tijd dat een gemiddelde werkdag voor een leraar uitsluitend uit lesgeven bestond, lijkt verleden tijd te zijn.

Een hoge werkdruk kan een grote impact hebben op de hele school.
Het kan de beslissing van leraren om het beroep te verlaten beïnvloeden, tot stress en angst leiden en uiteindelijk de resultaten van leerlingen beïnvloeden.

De effecten van hoge werkdruk in het onderwijs

De effecten van een hoge werkdruk kunnen verschillen van school tot school, van rol tot rol en van persoon tot persoon.
Maar het is duidelijk dat de meeste leraren er moeite mee hebben.

Als het goed wordt gedaan, kan het verminderen van de werkdruk op scholen de resultaten van leerlingen verbeteren.
Docenten van de Charles Dickens Primary School besloten te onderzoeken of het verminderen van de werkdruk de resultaten van leerlingen zou beïnvloeden.
Ze ontdekten dat het verminderen van de werkdruk geen negatieve gevolgen had en dat de resultaten bij sommige vakken zelfs verbeterden.

9 methoden om de werkdruk in het onderwijs te verminderen


1. Bouw aan een gezonde werkcultuur

Leraren hebben niet het gevoel dat ze hulp kunnen zoeken als ze het moeilijk hebben. Een grote factor die dit kan beïnvloeden, is de schoolcultuur.
In wat voor omgeving werken de medewerkers momenteel? Bevordert het een gezonde levensstijl en een positieve balans tussen werk en privéleven?

Een schoolleider kan meehelpen de cultuur op een school te veranderen. Denk na over het gedrag dat wordt aangemoedigt en ontmoedigt.
Worden leraren aangemoedigd om op tijd te stoppen met werken? Maak duidelijk dat docenten tijd voor zichzelf moeten nemen.

Het veranderen van je schoolcultuur gaat niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd, geduld en instemming van het personeel.
Maar de beloningen zullen het waard zijn als het personeel zich veilig en comfortabel voelt om contact op te nemen als ze hulp nodig hebben.

2. Geef het goede voorbeeld

Het bevorderen van een gezonde balans tussen werk en privéleven is één ding, maar het modelleren van dit gedrag kan ook nuttig zijn.
Medewerkers zullen opkijken naar hun leider en ook als rolmodel zien

Dit kan van alles zijn, van toegeven dat ook een leider gestrest kan zijn, kwetsbaar kan zijn tegenover teamleden.
Of gesprekken voeren over niet-werkgerelateerde activiteiten in de lerarenkamer. Kleine acties als deze kunnen de manier waarop leraren denken, handelen en voelen op het werk drastisch veranderen.

3. Beoordeel de werkdruk op school en hoe leraren zich voelen

De statistieken geven een algemeen overzicht van hoe leraren zich voelen in het onderwijs.
Als je het actieplan voor het verminderen van de werkdruk op school op maat wilt maken, waarom voert men geen onderzoek uit alleen voor de werknemers?
Op deze manier krijg je een gedetailleerder beeld van hoe het personeel zich voelt, eventuele klachten, en kan men een meer persoonlijk actieplan opstellen.

4. Creëer ‘zachte’ grenzen met communicatie

Het lezen en beantwoorden van e-mails lijkt misschien een kleine taak, maar de tijd die je in je inbox doorbrengt, kan in de loop van de week behoorlijk oplopen.
Natuurlijk zijn e-mails nog steeds een essentieel hulpmiddel om te communiceren, maar het is de moeite waard om te overwegen hoe en wanneer deze berichten worden verstuurt.
Hetzelfde geldt ook voor sms-berichten of whatsapp.

Het creëren van ‘zachte’ grenzen met communicatie kan voorkomen dat leraren zich overweldigd voelen. Dit betekent niet dat alle communicatie na 17.00 uur moet staken.
We begrijpen dat sommige docenten er de voorkeur aan geven om ’s avonds de belangrijkste boodschappen bij te praten.
En het is belangrijk om uw werknemers de flexibiliteit te geven om hun dag in te delen op een manier die voor hen werkt.
Houd er echter rekening mee dat u ’s avonds en in het weekend belangrijke schoolupdates verzendt.
Door dit te doen, zullen leraren begrijpen dat ze niet 24/7 ‘aan’ hoeven te staan.

5. Verminder markering

Nakijken is een van de belangrijkste tijdverslindende activiteiten die bijdraagt ​​aan de hoge werkdruk van docenten.
Er zijn een paar methoden die men kan gebruiken om dit te verminderen en de focus te verleggen naar andere soorten feedback, zoals:

  • Zelf- en collegiale toetsing – dit bespaart leerkrachten niet alleen tijd, maar helpt kinderen ook om beter na te denken over hun eigen werk en dat van hun leeftijdsgenoten.
  • Mondelinge feedback in lessen – niet alle feedback hoeft te worden opgeschreven. Het verbaal geven van feedback in lessen kan het zelfs ‘menselijker’ en persoonlijker maken.

Sommige scholen zijn zelfs begonnen met het invoeren van een ‘no-marking policy’. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar het is in ieder geval het overwegen waard.

Geen beoordeling betekent dat het feedbackproces is geïntegreerd in lesgeven en leren en direct en impactvol is.
Feedback wordt gegeven terwijl de kinderen aan het werk zijn, zodat ze er meteen op kunnen reageren en leerkrachten bepalen welke vervolgstappen ze in de volgende lessen kunnen nemen.

6. Stroomlijn personeelsvergaderingen

De clichématige uitdrukking ‘het had een e-mail kunnen zijn’ kan ook op een schoolomgeving van toepassing zijn.
Als docenten al veel werk te doen hebben, zullen ze niet verwikkeld willen zijn in een lange vergadering die alleen maar andere activiteiten wegneemt.

Er zijn tal van manieren om uw vergaderingen effectiever te maken, bijvoorbeeld:

  • Overweeg of je de vergadering echt nodig hebt, kan dit op een andere manier worden gecommuniceerd?
  • Stel een agenda op – als er een duidelijk idee is van wat moet worden aangepakt, kan de conversie worden verstuurd en onnodige raaklijnen vermijden.
  • Houd de klok in de gaten – zorg er voor hoe lang elk punt moet worden  besproken.

7. Bepaal duidelijke doelen

Er is geen einde aan het aantal dingen dat leraren kunnen doen om de resultaten, het geluk en de betrokkenheid van hun klas te verbeteren.
Maar het is onmogelijk dat ze alles kunnen doen. Door duidelijke doelen vast te stellen om de voortgang te monitoren, kunnen ze begrijpen waarop ze zich moeten concentreren en waarom.
Het kan medewerkers een duidelijker idee geven van wat prioriteit moet krijgen en wat kan worden overgelaten voor een regenachtige dag, waardoor onnodige werklast wordt verminderd.

8. Beheer verandering effectief

Overheidsrichtlijnen voor verandermanagement op scholen stellen: “Maak minder, meer strategische beslissingen. Beslis of andere bestaande praktijken kunnen worden stopgezet of gestroomlijnd. Verander niet om te veranderen.”

Te veel veranderingen tegelijk kunnen overweldigend zijn voor iedereen op school. Door het personeel waar mogelijk bij deze beslissingen te betrekken, vooruit te plannen en samen te werken aan een stappenplan, kan men meer draagvlak krijgen en voorkomen dat het personeel zich overweldigd voelt.
Vooruit denken kan later ook de behoefte aan kortetermijnplanning verminderen.

9. Consistentie is de sleutel voor gedragsmanagement

Het hebben van een echt consistent beleid en processen voor gedragsbeheer kan op de lange termijn ook tijd besparen.
Als medewerkers precies weten wat ze moeten doen, waar ze terecht kunnen voor ondersteuning en wanneer ze problemen moeten escaleren, kunnen ze minder tijd besteden aan het afwegen van verschillende opties.