Serious game
Een serious game of toegepast spel is een spel dat is ontworpen voor een ander primair doel dan puur amusement.
Het “serieuze” bijvoeglijk naamwoord wordt over het algemeen toegevoegd om te verwijzen naar games die worden gebruikt door industrieën zoals defensie, onderwijs, wetenschappelijke verkenning, gezondheidszorg, noodbeheer, stadsplanning, techniek, politiek en kunst.
Een Serious game is een subgenre van serieuze verhalen vertellen, waarbij verhalen vertellen wordt toegepast “buiten de context van entertainment, waar de vertelling voortschrijdt als een opeenvolging van patronen die van indrukwekkende kwaliteit zijn … en deel uitmaakt van een doordachte vooruitgang”.
Het idee deelt aspecten met simulatie in het algemeen, inclusief vluchtsimulatie en medische simulatie.
Maar benadrukt expliciet de toegevoegde pedagogische waarde van plezier en competitie.
Geschiedenis
Het gebruik van games in educatieve kringen wordt al minstens sinds de twintigste eeuw toegepast.
Het gebruik van op papier gebaseerde educatieve spellen werd populair in de jaren zestig en zeventig. Maar nam af onder de onderwijsbeweging Back to Basics.
In het begin van de jaren 2000 was er een golf van verschillende soorten educatieve spellen. Vooral spellen die waren ontworpen voor de jongere leerling.
Veel van deze spellen waren niet computergebaseerd. Maar ze namen het model aan van andere traditionele spelsystemen, zowel in de console- als in de hand gehouden formaten.
In 1999 introduceerde LeapFrog Enterprises de LeapPad, die een interactief boek combineerde met een cartridge en kinderen in staat stelde games te spelen en te communiceren met een papieren boek.
Gebaseerd op de populariteit van traditionele draagbare spelsystemen zoals Nintendo’s Game Boy, introduceerden ze in 2003 ook hun draagbare spelsysteem, de Leapster genaamd. Dit systeem bestond uit cartridge-gebaseerde en geïntegreerde arcade-achtige spellen met educatieve inhoud.
Toepassingen
Gezondheidszorg
Enerzijds omvat de gezondheidssector digitale games voor het professionele gebied van de artsenopleiding. Bijvoorbeeld om een operatie te trainen of om specialistische kennis bij te brengen. En anderzijds richten ze zich tot de particuliere eindgebruiker die ze bijvoorbeeld gebruikt als motivatiemiddel voor een gezondere levensstijl, voeding of voor revalidatiedoeleinden.
Daarnaast kan een Serious Game worden ingezet als trainingsmaatregel voor patiënten die kennis opdoen over hun ziektebeeld en mogelijke therapiemogelijkheden.
Oefentherapie
Deze omvatten serieuze games die de speler animeren tot sport en beweging.
Zo kunnen de hand-oogcoördinatie en de spieren van het bovenlichaam worden getraind met Wii Sports, ongeacht leeftijd en fysieke handicap, alleen of met anderen.
Zelfs eenvoudige Jump-‘n’-Run-spellen kunnen een educatief doel hebben, afhankelijk van de gebruiker.
Ze worden deels gebruikt in revalidatietherapieën om de vingermobiliteit, reactiesnelheid en oog-vingercoördinatie van de gebruiker te herstellen.
Politiek, cultuur en reclame
Persuasive games worden ontwikkeld voor adverteerders, beleidsmakers, nieuwsorganisaties en culturele instellingen.
Het zijn politiek en sociaal gemotiveerde spellen die de sociale communicatie dienen. Ze hebben betrekking op gebieden als politiek, religie, milieu, stadsplanning en toerisme.
Het doel is om te leiden tot het creëren van een vraag naar het product door een gegenereerde positieve blootstelling aan het product in het spel of om nieuwe manieren van denken te introduceren door middel van ervaring.
Beveiliging
Serious games op het gebied van veiligheid zijn gericht op rampenbestrijding, de defensiesector en rekrutering. Publieke, private en gemeentelijke instellingen, zoals brandweer, politie, maar ook crisiscentra en ngo’s profiteren ervan.
Scenario’s als natuurrampen, terreurdaden, gevarenpreventie en spoedeisende hulp worden gesimuleerd.
Jeugd onderwijs
De gebruiker krijgt taken en missies die hij alleen kan oplossen met de kennis die hij gaandeweg het spel zal ontdekken.
De theoretische aspecten van het spel worden altijd in kleine hoeveelheden op het juiste moment aangeleerd. Dit om de volgende opgave te kunnen oplossen en zo de theoretische benaderingen in de praktijk te testen.