vrijdag, mei 24, 2024
Onderwijs

Identiteit


.Als leerkrachten weten we dat identiteit belangrijk is om een groep bij elkaar te brengen.
Maar het smeden van die identiteit – en het definiëren van de waarden die het vertegenwoordigt – vereist reflectie en creativiteit.

Wat is de schoolidentiteit  en waarom is het belangrijk?

Verschillende niveaus van schoolidentiteit en branding kunnen worden toegepast op een school en ze lopen uiteen van de ontwikkeling van logo, schoolkleuren en mascotte tot een volledige identiteitshandleiding.

Handleidingen van een school worden vaak gebruikt om aan te geven waar een school voor staat en wat het allemaal doet om die identiteit te behouden.

Waar beginnen we?

Een schoolidentiteit gaat traditioneel over de richting waartoe een school behoort: openbaar, reformatorisch, evangelisch, etc.
En het gaat om het creëren van uitmuntendheid door de duidelijkheid van de missie en waar de school voor staat.
Om deze redenen is het bij het maken van een identiteitspakket belangrijk dat belanghebbenden en gebruikersgroepen eerst definiëren waar het programma van een school over gaat:

  • Wie zijn we?
  • Waar staan we voor?
  • Wat is onze missie?

Uiteindelijk is het doel van een schoolidentiteit om de leerlingen en de schoolgemeenschap te versterken en te herinneren aan hun onmiddellijke en toekomstige doelen.

Een identiteitshandboek kun je maken als onderdeel van het ontwerpproces. Dit om de merkidentiteit vast te stellen voor een school. Deze dient als het primaire visuele, emotionele en culturele imago van een school.
Een identiteitshandboek belichaamt de visie, kernwaarden en normen van een school.

Bron: Wikipedia