donderdag, mei 9, 2024
DidactiekKindOnderwijs

Huiswerk


Huiswerk is een reeks taken die door hun leraren aan studenten zijn toegewezen en die buiten het klaslokaal moeten worden voltooid.
Veelvoorkomende huiswerkopdrachten kunnen zijn: verplicht lezen, een schrijf- of typeproject, wiskundige oefeningen die moeten worden voltooid.
Of informatie die moet worden beoordeeld voor een test of andere vaardigheden die moeten worden geoefend.

Over het algemeen verbetert huiswerk de leerprestaties van jonge kinderen niet.
Huiswerk kan de academische vaardigheden van oudere studenten verbeteren, met name slecht presterende studenten.
Het zorgt echter ook voor stress bij leerlingen en ouders, en vermindert de hoeveelheid tijd die leerlingen aan andere activiteiten kunnen besteden.

Doeleinden

De basisdoelen van het toewijzen van huiswerk aan leerlingen komen vaak overeen met het onderwijs in het algemeen.
Leraren hebben echter veel doelen voor het toewijzen van huiswerk, waaronder:

  • versterken van vaardigheden die in de klas worden aangeleerd
  • vaardigheden uitbreiden naar nieuwe situaties
  • voorbereiden op toekomstige lessen
  • leerlingen betrekken bij actief leren
  • het ontwikkelen van time management en studievaardigheden
  • communicatie tussen ouders en leerlingen bevorderen
  • samenwerking tussen leerlingen stimuleren
  • het vervullen van het schoolbeleid
  • een leerling of een klas straffen

Effecten

Huiswerkonderzoek dateert uit het begin van de 20e eeuw. Er bestaat echter geen consensus over de algemene effectiviteit.
Resultaten van huiswerkstudies variëren op basis van meerdere factoren, zoals de leeftijdsgroep van degenen die zijn bestudeerd en de mate van academische prestaties.

Jongere studenten die er meer tijd aan besteden, presteren over het algemeen iets slechter als degenen die minder tijd aan huiswerk besteden.
Het is niet aangetoond dat huiswerk de academische prestaties van basisschoolleerlingen verbetert. Voorstanders beweren dat het toewijzen aan jonge kinderen hen helpt goede studiegewoonten aan te leren.
In wezen pleiten ze voor het doen van mogelijk onnodig huiswerk vanaf ongeveer de leeftijd van vijf tot tien als een manier om te oefenen voor het doen van noodzakelijk huiswerk vanaf de leeftijd van 10 tot 15 jaar.
Er is nooit onderzoek gedaan om te bepalen of deze bewering enige verdienste heeft.

Onder tieners hebben leerlingen die meer tijd besteden over het algemeen hogere cijfers en hogere testscores dan leerlingen die minder tijd besteden.
Grote hoeveelheden zorgen ervoor dat de academische prestaties van studenten verslechteren, zelfs bij oudere studenten.
Leerlingen die huiswerk krijgen op de middelbare en middelbare school scoren iets beter op gestandaardiseerde toetsen, maar de leerlingen die meer dan 90 minuten huiswerk per dag hebben op de middelbare school of meer dan twee uur op de middelbare school scoren slechter.

Slecht presterende leerlingen hebben meer baat bij het maken dan goed presterende leerlingen.
Leraren op school wijzen echter gewoonlijk minder toe aan de leerlingen die dit het hardst nodig hebben, en meer aan de leerlingen die het goed doen.
In de voorbije eeuwen was het een oorzaak van academisch falen: wanneer schoolbezoek optioneel was, stopten leerlingen volledig met school als ze het opgedragen werk niet konden bijhouden.

Gezondheid en dagelijks leven

Huiswerk is in tal van onderzoeken en artikelen geïdentificeerd als een dominante of significante bron van stress en angst voor studenten.
Studies naar de relatie tussen huiswerk en gezondheid zijn schaars in vergelijking met studies naar academische prestaties.
Huiswerk kan zowel thuis als op school spanningen en conflicten veroorzaken, en kan de gezins- en vrije tijd van leerlingen verminderen.

Voordelen

Sommige docenten beweren dat huiswerk nuttig is voor leerlingen, omdat het het leren bevordert. En de vaardigheden ontwikkelt die in de klas worden onderwezen en docenten kunnen controleren of leerlingen hun lessen begrijpen.
Voorstanders beweren ook dat huiswerk het waarschijnlijker maakt dat leerlingen de juiste studiegewoonten ontwikkelen en behouden die ze gedurende hun hele onderwijsloopbaan kunnen gebruiken.