zaterdag, april 13, 2024
KindOnderwijs

Hersenen


Hersenen zijn ingewikkeld

De hersenen zijn het meest complexe deel van het menselijk lichaam.
Dit orgaan van drie pond is de zetel van intelligentie, interpretator van de zintuigen, initiator van lichaamsbeweging en controleur van gedrag.
Liggend in zijn benige omhulsel en omhuld door beschermende vloeistof, zijn ze de bron van alle kwaliteiten die onze menselijkheid bepalen.
Ze zijn het kroonjuweel van het menselijk lichaam.

De architectuur van de hersenen

Het brein is als een commissie van experts.
Alle delen werken samen, maar elk deel heeft zijn eigen speciale eigenschappen.
De hersenen kunnen worden onderverdeeld in drie basiseenheden: de voorhersenen, de middenhersenen en de achterhersenen.

De achterhersenen omvatten het bovenste deel van het ruggenmerg, de hersenstam en een gerimpelde bal van weefsel, het cerebellum genaamd.
De achterhersenen regelen de vitale functies van het lichaam, zoals ademhaling en hartslag.
Het cerebellum coördineert bewegingen en is betrokken bij aangeleerde bewegingen uit het hoofd.

Het bovenste deel van de hersenstam is de middenhersenen, die sommige reflexacties regelt en deel uitmaakt van het circuit dat betrokken is bij de controle van oogbewegingen en andere willekeurige bewegingen.
De voorhersenen zijn het grootste en meest ontwikkelde deel van het menselijk brein: het bestaat voornamelijk uit de grote hersenen en de onderliggende structuren.

Connecties maken

De hersenen en de rest van het zenuwstelsel zijn samengesteld uit veel verschillende soorten cellen, maar de primaire functionele eenheid is een cel die het neuron wordt genoemd.
Alle sensaties, bewegingen, gedachten, herinneringen en gevoelens zijn het resultaat van signalen die door neuronen gaan.

Neuronen bestaan ​​uit drie delen.

Het cellichaam bevat de kern, waar de meeste moleculen worden gemaakt. Deze heeft het  neuron nodig om te overleven en te functioneren.
Dendrieten strekken zich uit vanuit het cellichaam als de takken van een boom en ontvangen berichten van andere zenuwcellen. Signalen gaan dan van de dendrieten door het cellichaam en kunnen van het cellichaam langs een axon naar een ander neuron, een spiercel of cellen in een ander orgaan reizen.
Het neuron is meestal omgeven door vele steuncellen.
Sommige soorten cellen wikkelen zich rond het axon en vormen een isolerend omhulsel.
Deze omhulling kan een vetmolecuul bevatten dat myeline wordt genoemd en dat zorgt voor isolatie van het axon en helpt zenuwsignalen sneller en verder te reizen. Axonen kunnen erg kort zijn, zoals de axonen die signalen van de ene cel in de cortex naar een andere cel voeren op minder dan een haarbreedte afstand.
Of axonen kunnen erg lang zijn, zoals de axonen die boodschappen van de hersenen helemaal door het ruggenmerg dragen.

Neurologische aandoeningen

De hersenen zijn een van de hardst werkende organen in het lichaam.
Wanneer ze gezond zijn, functioneren ze snel en automatisch. Maar als er zich problemen voordoen, kunnen de resultaten verwoestend zijn.
Veel mensen lijden op een bepaald moment in hun leven aan verwoestende hersenaandoeningen.
Enkele van de belangrijkste soorten aandoeningen zijn: neurogenetische ziekten (zoals de ziekte van Huntington en spierdystrofie), ontwikkelingsstoornissen (zoals hersenverlamming), degeneratieve ziekten van het volwassen leven (zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer), stofwisselingsziekten (zoals ziekte van Gaucher), cerebrovasculaire aandoeningen (zoals beroerte en vasculaire dementie), trauma (zoals ruggenmerg- en hoofdletsel), convulsieve aandoeningen (zoals epilepsie), infectieziekten (zoals AIDS-dementie) en hersentumoren.
Meer weten over de hersenen kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor ziekten en aandoeningen van het zenuwstelsel en het verbeteren van vele gebieden van de menselijke gezondheid.