donderdag, juni 13, 2024
Kind

Autismespectrumstoornis


Wat is autismespectrumstoornis?

Autismespectrumstoornis (ASS) is een ontwikkelingsstoornis die wordt veroorzaakt door verschillen in de hersenen. Sommige mensen met ASS hebben een bekend verschil, zoals een genetische aandoening. Andere oorzaken zijn nog niet bekend. Wetenschappers geloven dat er meerdere oorzaken van ASS zijn die samenwerken om de meest voorkomende manieren waarop mensen zich ontwikkelen te veranderen.

Mensen met ASS kunnen zich anders gedragen, communiceren en leren dan de meeste andere mensen. Er is vaak niets aan hun uiterlijk dat hen onderscheidt van andere mensen. De mogelijkheden van mensen met ASS kunnen sterk verschillen. Sommige mensen met ASS hebben bijvoorbeeld geavanceerde gespreksvaardigheden, terwijl anderen non-verbaal zijn. Sommige mensen met ASS hebben veel hulp nodig in hun dagelijks leven; anderen kunnen werken en leven met weinig tot geen ondersteuning.

ASS begint vóór de leeftijd van 3 jaar en kan het hele leven van een persoon aanhouden, hoewel de symptomen na verloop van tijd kunnen verbeteren. Sommige kinderen vertonen ASS-symptomen binnen de eerste 12 maanden van hun leven. In andere gevallen kunnen de symptomen pas op de leeftijd van 24 maanden of later verschijnen. Sommige kinderen met ASS verwerven nieuwe vaardigheden en bereiken ontwikkelingsmijlpalen tot ongeveer 18 tot 24 maanden oud, en stoppen dan met het verwerven van nieuwe vaardigheden of verliezen de vaardigheden die ze ooit hadden.

Naarmate kinderen met ASS adolescenten en jonge volwassenen worden, kunnen ze moeite hebben met het ontwikkelen en onderhouden van vriendschappen, communiceren met leeftijdsgenoten en volwassenen, of begrijpen welk gedrag op school of op het werk wordt verwacht. Ze kunnen onder de aandacht van zorgverleners komen omdat ze ook aandoeningen hebben zoals angst, depressie of aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, die vaker voorkomen bij mensen met ASS dan bij mensen zonder ASS.

Tekenen en symptomen

Mensen met ASS hebben vaak problemen met sociale communicatie en interactie, en beperkt of repetitief gedrag of interesses. Mensen met ASS kunnen ook verschillende manieren hebben om te leren, te bewegen of op te letten. Het is belangrijk op te merken dat sommige mensen zonder ASS ook enkele van deze symptomen kunnen hebben. Voor mensen met ASS kunnen deze kenmerken het leven erg uitdagend maken.

Diagnose

Het diagnosticeren van ASS kan moeilijk zijn omdat er geen medische test, zoals een bloedtest, is om de stoornis te diagnosticeren. Artsen kijken naar het gedrag en de ontwikkeling van het kind om een diagnose te stellen. ASS kan soms worden ontdekt op de leeftijd van 18 maanden of jonger. Op 2-jarige leeftijd kan een diagnose door een ervaren professional als betrouwbaar worden beschouwd.
Veel kinderen krijgen echter pas een definitieve diagnose als ze veel ouder zijn. Sommige mensen worden pas gediagnosticeerd als ze adolescenten of volwassenen zijn. Deze vertraging betekent dat mensen met ASS mogelijk niet de vroege hulp krijgen die ze nodig hebben.

Behandeling

De huidige behandelingen voor ASS zijn gericht op het verminderen van symptomen die het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven verstoren. ASS beïnvloedt elke persoon anders, wat betekent dat mensen met ASS unieke sterke punten en uitdagingen hebben en verschillende behandelingsbehoeften hebben.
Bij behandelplannen zijn meestal meerdere professionals betrokken en zijn ze afgestemd op het individu.