donderdag, juni 13, 2024
Onderwijs

Reflecteren


Reflecteren is een proces dat je helpt inzicht te krijgen in je beroepspraktijk door analytisch over elk onderdeel ervan na te denken.

De ontwikkelde inzichten en geleerde lessen kunnen worden toegepast om goede praktijken in stand te houden en kunnen ook leiden tot ontwikkelingen en verbeteringen voor de professional.

Verschillende mensen leren op verschillende manieren en terwijl de ene persoon leert door na te denken over een positief resultaat, kan een ander het het nuttigst vinden om zich te concentreren op een situatie die hij uitdagend vond.
Het is belangrijk dat reflectie plaatsvindt op de manier die het beste bij u past om het meeste voordeel te behalen.

Wat is geen reflectie?

Hoewel reflectie veel verschillende vormen aanneemt, is het belangrijk om te begrijpen dat verschillende activiteiten die nauw verband houden met reflectie zelf niet reflectief zijn.
Reflecteren is niet alleen praten, een ontmoeting met je team, een ontmoeting met een leidinggevende of schrijven over je dag, maar deze activiteiten kunnen reflectief worden als je ze gebruikt om je praktijk analytisch te beoordelen en inzichten te ontwikkelen.

Waarom zou je reflecteren?

Reflectie kan positieve gevolgen hebben voor u , uw collega’s, en uw school.

Reflectie stelt u in staat om positieve ervaringen te identificeren en te waarderen en om manieren te identificeren waarop u uw praktijk en dienstverlening kunt verbeteren. Het kan ook handig zijn als je meer uitdagende ervaringen hebt gehad; helpt je ze te verwerken en ervan te leren.
Professionals die in staat zijn om na te denken, hun mentale gezondheid te beschermen en samen te delen, kunnen zorgen voor sterkere en meer samenhangende teams.

Juf marjan schreef al enkele artikelen over reflecteren met kinderen en de reflectiepot