vrijdag, mei 24, 2024
Onderwijs

Filosofie


Filosofie is een manier van denken over bepaalde onderwerpen zoals ethiek, denken, bestaan, tijd, betekenis en waarde.
Die ‘manier van denken’ omvat diciplines: responsiviteit, reflectie, redenering en herwaardering.
Het doel is om het begrip te verdiepen.
De hoop is dat we door filosofie te doen, leren beter te denken, verstandiger te handelen en daardoor de kwaliteit van ons hele leven te verbeteren.

Filosofie

Filosofie streeft naar het ontwikkelen van het vermogen om helder te redeneren, onderscheid te maken tussen goede en slechte argumenten, te navigeren door een ingewikkeld doolhof van vragen, raadselachtige concepten te verduidelijken en intelligentie en logica te gebruiken in situaties die maar al te vaak door vooroordelen worden beheerst.
Het helpt iemand standpunten in verschillende controverses te begrijpen.
Filosofie kan helpen de horizon van een leerling te verbreden door hem of haar in staat te stellen verder te kijken dan de sociale, politieke en economische wereld zoals die momenteel bestaat en een gecontroleerd maar fantasierijk bewustzijn van alternatieven te ontwikkelen.
Filosofie stelt de leerling een aanzienlijk deel van ’s werelds grote literatuur ter beschikking en maakt hem of haar bewust van de mate waarin wetenschappers, kunstenaars, dichters, opvoeders en theologen in de loop van hun eigen ontwikkeling afhankelijk zijn geweest van filosofisch denken en argumenteren.