donderdag, mei 9, 2024
Leerkrachten

De 360 graden feedback


360 graden feedback is een evaluatiemethode waarbij feedback wordt verzameld van verschillende bronnen, zoals collega’s, leidinggevenden, ondergeschikten en soms zelfs externe partijen. Het idee is dat de persoon die wordt geëvalueerd een volledig beeld krijgt van zijn of haar prestaties, gedrag en vaardigheden vanuit verschillende perspectieven, net als een cirkel van 360 graden.

In het onderwijs

In het basisonderwijs wordt 360 graden feedback vaak gebruikt om de professionele ontwikkeling van leraren te ondersteunen. Leraren kunnen feedback ontvangen van collega’s, schoolleiders, ouders en zelfs leerlingen. Dit kan helpen bij het identificeren van sterke punten en ontwikkelgebieden, het bevorderen van reflectie en groei, en het verbeteren van de algehele onderwijspraktijk.

De basis van de feedback

Het is moeilijk om de exacte datum te bepalen waarop 360 graden feedback voor het eerst werd gebruikt, omdat het concept langzaam is geëvolueerd en verschillende vormen heeft aangenomen in verschillende sectoren en organisaties. Echter, het gebruik van multi-source feedback begon populairder te worden in de jaren 80 en 90, voornamelijk in zakelijke en organisatorische contexten, voordat het zich verspreidde naar andere gebieden zoals onderwijs.